Magazin

OSEĆATE JAK NEMIR U KUĆI: Rešite ga se i krenite dalje

Veliki je posao „građenje kuće“, još veći „građenje mira u kući“, ništa manji sem što nema fizičkih napora, radnika, cementa, peska, ali mnogo ljubavi da.

Mnogi bi posegli za nekim lakim rešenjem, ali to nije tako lako ako se tako radi i rešava. Potrebno je da za početak našom dobrom voljom i mirnim mislima gradimo mir među ukućanima, da sve to radimo sa velikim trpljenjem, ne osiono sa puno gordosti.

Nije rešenje samo osveštati svoj dom, mnogo je dublje angažovanje svih ukućana za mir i poredak. No, nećemo ni tu činjenicu zanemariti, zanimljiv je primer naše braće Grka, kad god bi osetili neki nemir u domu oni bi pozvali sveštenika da osveti vodicu, što je jako lepa praksa. Kod nas, postoji slavska i vaskršnja vodica i nije loše za dom da je imamo i primamo sveštenika u kuću.

Svakako, trebalo bi i dom osveštati, to su jako bitne stvari, ali i to su samo delovi „mira“ koji nam treba. U našem domu se trebamo moliti, paliti kandilo, paliti tamjan, a sve to raditi nekako skrušeno, skromno, za dobrobit duše, nikome ne smetati, moliti se za svoje ukućane, čitati sveto Pismo.

Starac Pajsije o modernim problemima mladih

Dvojica prijatelja su prvi put posetila starca Pajsija. Jedan od njih bio je povezan sa lošim društvom i uzimao je narkotike. Osim toga, kod kuće je uzgajao hašiš, koji je čuvao kao zenicu oka. Čim ga je spazio, starac je rekao:

„Ti, dakle, uzimaš travu?“

Mladića je zbunilo ovo neobično pitanje kojim mu se starac obratio. Odgovorio mu je neodlučno i bojažljivo:
„Da.“

Starac ga je sa bolom i ljubavlju savetovao:

„Slušaj, čedo moje, moraš odmah prestati s narkoticima, inače ćeš uvenuti zajedno s onom travom koju uzgajaš kod kuće!“

Mladić nije bio u stanju da progovori. Starac ga je zatim odveo na stranu i blago savetovao. Njegovi saveti nisu bili uzaludni: starčevim molitvama i uz pomoć Božiju, mladić je prestao da uzima hašiš. Najzad, očekivalo ga je još jedno iznenađenje: kad se vratio kući, video je da je sav hašiš uvenuo!