Srbija

SLEDEĆA NEDELJA BI MOGLA DA BUDE OPASNA: Kakav se drugi talas očekuje?

Epidemiolog Predrag Kon gostujući na Prvoj televiziji govorio je o korona virusu ali i mogućnosti da se on vrati u drugom talasu, naglasio da će to u ovom letnjem periodu verovatno biti sporadično, ali i da je sledeća nedelja mogla da bude opasna.

Nada se Kon da će iznenađenjima doći kraj, poput onog u Vranju i danas u Zaječaru.

Ekscesi se dešavaju, uvek negde ponovo počinje da se pokreće i da se budi virus, ali on nema više snage za dalje – rekao je Kon govoreći o sledećoj nedelji.

Šta će se letos dešavati ostaje enigma, ali prognoze izgledaju dobro.

. Ne znamo da li će taj virus da nas prati čitavo leto sporadično. Ali i ako nas prati, to je potpuno normalno, sa tim se normalno živi – rekao je Kon.

– Ono što je sasvim sigurno je da slabi mogućnost njegovog prenošenja, i to nema veze sa virusom, već godišnjim dobom, sve je otvoreno, veće je UV zračenje, a kako je manji broj obolelih ukupna aktivnost virusa se smanjuje – rekao je Kon.

DRUGI TALAS DOLAZI NA JESEN?

Kon nije hteo mnogo na ovu temu, ali je dao izjavu koja daje neke smernice.

– To su najnezgodnije teme. Ja sam zabrinut, ne uplašen, zaboravićemo na virus, opustićemo se tokom leta. Nakon toga, sve treba da pripremimo kao da će doći do drugog talasa. Moramo da čuvamo zdravstveni sistem, ne smemo više ponovo da ga celog damo za Kovid-19, jer ćemo u suprotnom imati ozbiljne posledice – rekao je Kon i podsetio da je u prethodnom periodu zdravstvo funkcionisalo samo za najhitnije slučajeve.

Izvor: beogradskiportal.rs