Srbija

UPOZORENJE METEOROLOGA: Nakon tropskih temperatura, stiže nam velika promena vremena

Prema prognozi meteorologa u Srbiji nas sutra očekuje sunčano i toplo vreme, ali dan neće proći bez pljuskova.

Meteorolog Marko Čubrilo koji je predvideo poplave koje su nedavno pogodile Srbiju predviđa nove nepogode.

– Što se tiče dalje izgleda vremena za leto 2020 posle izuzetno kišovitog i relativno svežeg juna, jul nam barem u svom prvom delu ne donosi neko tropski toplo vreme. Posle nekoliko toplih dana od 03.07. počinje svežiji i nestabilan period koji će potrajati verovatno do oko 12.07., a prema trenutnom stanju prognostičkog matrijala i duže sve tamo negde do oko 18. jula – kaže Čubrilo.

Kako je naveo, biće sunčanih i toplih dana, ali se duži suv i topao period ne očekuje.

– Biće naravno toplih i sunčanih dana sa i oko +35 stepeni Celzijusa, ali generalno se duži suv i topao period ne očekuje. Zajedno sa pretežno nestabilnom atmosferom ide i ponovo nešto veća količina padavina, ali leti su padavine izrazito lokalne i nije moguće unapred predvideti njihov prostorni raspored. Na žalost uz nestabilno vreme ide i povećana verovatnoća povremenih lokalnih nepogoda i svega što one sa sobom donose. Temperature će se uglavnom u najtoplijem delu dana kretati od+24 do +29 što je malo ispod proseka za sredinu leta. Samo prvih dana oko +33 stepena Celzijusa – precizira stručnjak.

Meteoropate čeka posebno težak period zbog vremenskih razlika koje su pred nama.

Ovakvo nestabilno vreme, praćeno vetrom zadržaće se u narednih desetak dana,a onda ponovo dolazi stabilniji period sa više sunca.

Izvor: beogradskiportal.rs