Magazin

SLAVIMO KOZMU I DAMJANA! Za zdravlje i svako dobro činiti jedno

Mnogo ljudi ne zna da sutra slavimo sveto Kozmu i Damjana. 

Veliki lekari koji su lečili i besplatno pomagali one kojima je pomoć bila potrebna! SPC slavi ova dva svetitelja i dva vremenska perioda, tačnije dva puta godišnje, 14. jula kada je usnuo Kozma i 14. novembra kada je usnuo Damjan.

Molite se Bogu za zdravlje svojih bližnjih, sem svojih Hramova i manastira ne obilazite neka druga mesta gde vam obećvaju pomoć, slagaće vas.

Poštujte sve oko sebe, sve vere, sve narode. Bog će pomoći uvek!

“Sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, iscelite nemoći naše, na dar ste dobili – na dar i dajte” glase reči moćnog tropara.

Pomolite se Bog će učiniti čudo i upamtite Bogu ništa nije nemoguće!

Starac Tadej o nervozi:

„Neophodno je da se prođe kroz nevolje, razne životne trzavice, to je životna škola, savlađivanje svake neprijatnosti mirom i tišinom. Ako smo fizički zdravi, ali smo opterećeni sa svojim mislima, sa svojim brigama, nemoćima, pa nam se i bližnji žale na svoje nemoći i onda mi učestvujemo u tome, ako ne umemo da se opustimo, znači da predamo svoje nemoći, svoje slabosti i slabosti bližnjih, da predamo Gospodu, onda mi nosimo to veliko opterećenje i naš živčani sistem vremenom postaje neizdrživ, nervozni smo.

Ne možemo da podnosimo ni sebe pa ni bližnje i onda naravno i u društvu i u porodici mučan život, i na radnom mestu, svuda. Mučan je život zato što su živci mnogo preopterećeni a nismo se izvežbali da se opustimo, misleno treba da se opustimo, kada se misleno opustimo i fizičko telo se odmara. Duh pomoću živčanog sistema dolazi u dodir sa fizičkim svetom. Obrati pažnju na mir u srcu, neka bude tamo tišina, mir i opusti se. Ako ne možeš da se moliš, budi tih, nemaj nikakve misli, prepusti to Gospodu, on će da uredi to bolje od nas”, govorio je otac Tadej.

Izvor: beogradskiportal.rs