Beograd

STIŽU OGRANIČENJA I ZATVARANJA: Nove mere i gotovo da nema okupljanja

Posebna ograničenja za Beograd?

Kao jedna od mera koja se pominjala ovih dana u javnosti jesu određena ograničenja kretanja u glavnom gradu. U Beogradu se beleži ponovni rast obolelih od virusa korona, a epidemiološka situacija na nivou cele zemlje iz nepovoljne prelazi u vanrednu, istakao je juče epidemiolog dr Predrag Kon.

– U Beogradu je 1.106 zaraženih, što je ponovni rast. Onaj jedan dan predaha što smo imali ništa nije vredeo. Sada ćemo videti posledice prošlog vikenda jer se registruju oni koji su se tada zaražavali. Očekujemo da se rast nastavi i tokom sledeće nedelje, ali da tada makar malo popusti ovo naglo povećanje broja zaraženih kakvo smo imali do sada – istakao je dr Kon u gostovanju na TV Pink.

On je rekao da mere kave su donete u Nemačkoj, gde ugostiteljski objekti rade do 23 sata, ali je zabranjena glasna muzika i točenje alkohola posle 21 sata, može da bude rešenje i kod nas.

Kako izbeći policijski čas?

Pored doktora Kona i dr Janković kaže da je želja da se policijski čas izbegne, ali da bi naredna mera mogla da bude smanjenje broja okupljenih na jednom mestu.

– Broj novozaraženih je najvažniji parametar kada se gleda u odnosu na broj testiranih, ali ne donosimo odluku o karantinu samo na osnovu tog jednog parametra. Za sada su na snazi mere koje bi, ako ih svi sprovedemo, mogle značajno da umanje porast. Naredna mera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mestu smanji sa sadašnjih 30. Želimo da izbegnemo policijski čas tako što ćemo suzbiti porast broja zaraženih. Nije nam cilj da uvodimo restriktivne mere. One se uvode kada nema drugog izbora – rekao je dr Janković.

Ograničenje rada kafića

Broj zaraženih u jednom danu prekjuče je porastao do rekordnih 2.412, a epiodemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da kada broj pređe 2.000, jedine efikasne mere su zatvaranje svih lokala posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi. Ove mere već, podsećamo, važe u pojedinim gradovima u Srbiji u kojima je uvedena vanredna situacija.

On je juče potvrdio, uoči danaašnje sednice Krizog štaba za borbu protiv kovida 19, da neće biti uvedena mera zaključavanja u cilju suzbijanja širenja epidemije virusa korona.

Izvor: Srbija Danas, Blic