Srbija

PREMINUO PATRIJARH IRINEJ

Patrijarh srpski Irinej (91) preminuo je jutros u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” gde se nalazio na lečenju zbog zaraze korona virusom, saznaje Kurir.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu u Beogradu nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđen virus korona. Testiran je nakon povratka iz Crne Gore gde je služio opelo mitropolitu Amfilohiju

Njegovo stanje se u prethodna 24 sata naglo pogoršalo.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej rođen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane.

Zamonašio se nakon povratka iz vojske

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon fakulteta odlazi u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, zamonašen je u manastiru Rakovica od strane patrijarha Germana i dobija monaško ime Irinej. Istog meseca u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Kurir