Svet

PA DAL JE REALNO: Šta svet piše o traci Ronalda i humanom gestu

Srbiju je oduševilo kako je na kraju završena priča sa kapitenskom trakom koju je Kristijano Ronaldo u revoltu bacio na kraju meča u Beogradu u mundijalskim kvalifikacijama, ali ono što se potom dogodilo kao odjek u svetu – baš i ne odgovara istini.

Podsetimo, nezadovoljan sudijskom odlukom da posle njegovog šuta i intervencije Stefana Mitrovića rezultat na meču Srbija – Portugal ostane 2:2, kapiten gostiju je bacio svoju traku i demonstrativno napustio teren stadiona “Rajko Mitić” (jer se sve dešavalo u poslednjim trenucima napetog meča). Jedan od vatrogasaca je potom zamolio komandira da trkne na igralište po traku – i to da bi je dao u humanitarne svrhe, kako bi se skupila pomoć za teško obolelog malog Gavrila iz Kragujevca.

Uz neke ne baš prijatne momente, kada su se pojedinci besramno šalili licitirajući neverovatne sume novca koje, naravno, ne bi uplatili (čak do 10 miliona evra), brzom reakcijom organizatora te humanitarne priče obrisane su nepristojne ponude, a na kraju velike akcije, koja je ujedinila maltene celu Srbiju – traka je prodata kompaniji Mocart koja je ponudila najviše, 7.500.000 dinara, što je oko 63.880 evra. Međutim, taj divni gest ljudskosti, ne samo pobednika aukcije, već svih koji su širili priču o neophodnosti da se mališanu pomogne, o hitnosti uklanjanja neprimerenih ponuda, ta opšta oduševljenost naše zemlje gestom vatrogasca Đorđa Vukićevića, ali i svih onih koji su nudili novac da se pomogne Gavrilu Đurđeviću – u svetu je prošla maltene neprimećeno jer su mnogi ubeđeni “da je sve organizovao Ronaldo”, pa ga njegovi obožavatelji hvale zbog toga, a drugi “pljuju” jer “kako je mogao da na tome gradi svoj marketing”.

Uostalom, pogledajte i sami neke od reakcija na jednu od brojnih objava velikih svetskih sportskih portala i njihovih naloga na društvenim mrežama:

Bilo je tu i poruka o Ronaldu u stilu “Sve što on dotakne pretvara se u zlato”…

… bilo je i hvalospeva njegovom menadžeru, Žoržeu Mendešu, za kog deo svetske javnosti očigledno misli da “stoji iza ovog marketinškog poteza” …

Podsetimo, pomenutu traku je na aukciju stavila humanitarna organizacija “Zajedno za život” i to iz važnog razloga.

Mali Gavrilo boluje od spinalne mišićne atrofije, i za njegovo lečenje je potrebno čak dva i po miliona evra. Porodica nažalost nema uslova da sama sakupi ova sredstva, pa se obratila širokoj javnosti za pomoć, a majka dečaka se nedavno oglasila i poslala poruku humanim ljudima, ako ikako mogu da pomognu.

Možete to da učinite i vi, i to na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853

IBAN: RS35160600000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Izvor: Blic.rs