Srbija

STIŽU IZBORI U SRBIJU! Građani izlaze na GLASANJE

Izbori u Srbiji najverovatnije će biti održani istovremeno na svim nivoima, i to od 20. marta do 3. aprila sledeće godine.

Tako se moglo čuti juče na desetoj rundi međustranačkog dijaloga, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaje nezvanično Blic.

Ovaj sastanak bio je važan jer je svojevrsna rekapitulacija ranijih devet susreta, a na osnovu dosadašnjih izjava učesnika dijaloga, najviše se pričalo o zastupljenosti u medijima ali i o promeni u izbornom procesu u toku samog izbornog dana.

Izvor Blica koji je prisustvovao sastanku kaže da je razgovor prošao u konstruktivnoj atmosferi, i da je iskazana volja da se izađe u susret zahtevima opozicije.

“Na osnovu svega što je izrečeno čini se da je vlast spremna na ustupke oko svega što se moglo čuti do sada, pa i dogovora oko cenzusa. Bilo je reči da bi izbori na svim nivoima trebalo da budu održani u isto vreme, u perodu od 20. marta do 3. aprila. Dotakli smo se i tema finansiranja kampanje, i da je je teško ispratiti troškove uz dosadašnji sistem finansiranja, pošto se 20 odsto planiranih sredstava iz budžeta raspoređuje ravnomerno podnosiocima proglašenih izbornih lista, a onda preostalih 80 osto na one koji su prešli cenzus, srazmerno mandatima. Bilo je reči da se taj procenat pomeri, da više novca dobiju podnosioci proglašenih lista”, otkriva izvor Blica.

Bilo je reči, navodi naš sagovornik, i o skraćivanju funkcionerske kampanje, ali i o konkretnim stvarima koje se tiču izbornog dana.

“Trebalo bi da bude održana zajednička obuka posmatrača izbora, a pored notara i opštinski overitelji će moći da overe prikupljene potpise. Saša Radulović iz pokreta DJB je tražio da se izjednači birački spisak sa spiskom MUP-a, a načelno je ostalo da bi tako moglo i da bude. Insistiralo se i da se obrati pažnja na nepravilnosti oko manjinskih lista”, kaže sagovornik Blica.

Izvor: B92