Stav

ZAŠTO ŠAPIĆ? Analiza rada prvog čoveka na Novom Beogradu

Izbori 3. aprila mogu da promene mnogo stvari, a Beograđani će birati između dva favorita na ovim izborima, to su Aleksandar Šapić (SNS), i kandidat udružene opoziciji Vladete Jankovića. 

Prema svim anketama koje se sprovode već nekoliko nedelja, Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, pobeđuje gotovo sigurno, ali..

Hajde da sagledamo širu sliku ove analize i dođemo do nekih odgovora, za početak ko se i kako obraća građanima, tačnije na koji način teče kampanja koja već sada ima konture koje jasno pokazuju u kom pravcu će ići kandidati.

Kada govrimo o Vladeti Jankovću on u ovom momentu nije prepoznatljiv biračima i njegova prva obraćanja su klasična politička medotologija gde se biračkom telu obraća kandidat koji je spreman da ponudi sve kako bi pobedio.

On je u jednom momentu i maltene pre početka kampanje napravio pravi retrospektivu o protivničkom kandidatu Aleksandru Šapiću.

„Znate, doktor Šapić je vrlo ljubazan, ja mogu samo da mu uzvratim komplimente. Ja sam bio njegov veliki navijač, ali ideološki on i ja nismo bliski”, rekao je Janković.

Jasan je provokativni nastup gospodina Jankovića u ovoj rečenici, ali ovo “vrlo ljubazan” zapravo pokazuje da je vrlo simptomatično da se na ovaj način obraća političkom protivniku, da istina je da Šapić ljubazan i on je čovek koji u javnosti priča ono što misli, vrlo jasno i transparentno. Njegova politička kampanja kao osnivaču SPAS-a bila je ljubazna i građani su to prepoznali, ponuđena su rešenja, a građani svo poverenje crpe upravo iz njegove “vladavine” na opštini Novi Beograd.

Hajmo još malo o Jankoviću, njegova karijera kao profesora i inelektualca se ne sme dovoditi u pitanje, zaista bistar čovek sa vizijom, samo da je mlađi dvadeset godina, stvar bi imala mnogo veću težinu.

Jedna od izjava Jankovića govori više od hiljadu reči i kako nama deluje, ta izjava može skupo da košta.

“Lično nisam kvalifikovan da vodim jedan takav mehanizam da kao što je veliki i moćan grad”, rekao je Janković vrlo iskreno i to treba uzeti kao pozitivnu izjavu koja je jednostavno ono što oseća kandidat za gradonačelnika.

Jankovićeva kampanja ide u pravcu, da njegova opcija neće dozvoliti promene u gradu, a tu upravo “udara” na emociju glasača, Beogradu su potrebne promene, Beogradu je potreban model “Novog Beograda”, ali ovde se prikupljaju laki politički poeni i to je prosto jasno.

Tu nastaje prava razlika, Aleksandar Šapić ne gleda birače kao “glasačko telo” i ne libi se da kaže šta misli, naime predsednik opštine Novi Beograd ima poseban način i prilaz građanima gde često “ispod radara”, govori delima.

Šapić nije rekao da sa Jankovićem nije ideološki isti jer oboje vole Srbiju i imaju taj patriotski duh. Ono što je “veliki plus” Aleksandra Šapiča je činjenica da on nije samo političar, ne zato što je sportista, nego zato što je kroz humanitarni rad pokazao da se oseća one koji su zaboravljeni od društva, deluje kao čovek koji će u sistemu napraviti paralelni sistem da dođe do rezultata, a tu se ogleda sportski duh koji može mnogo.

Primera radi, nema odsutajanja:

“Okej, držvana ne može da leči svu decu, mi ćemo lečiti sve mališane ali svi zajendo”. Upravo u toj zajednici njegova politička retorika dobija nove dimenzije.

Osećaj za najmlađe je velika stvar, pa o tome govori i 25.000 podeljenih paketića, generalno gledano sjajan potez, ali politički gledano, ta deca nisu glasači, ipak o tome se radi zapravo, sistem rada koji obećava rezultate.

Da li ste ovu informaciju videli u medijima? Niste, to je još jedna velika stvar koja se dešava na Novom Beogradu koja bi sutra bez mnogo “pompe” mogla da se dešava u glavnom gradu.

Beogradu su potrebni noviteti, Beogradu je potreban novi izgled tamo gde se doslovno sve ruši.

Kraj 1 dela analize. 

Izvor: beogradskiportal.rs